Is osteopathie alternatief?

Ik krijg de laatste dagen vaak de vraag waarom ik mijn praktijk moet sluiten; “Bob, jouw behandeling is toch niet alternatief?” of “Je kijkt net wat verder dan waar de pijn zit, dat maakt osteopathie toch niet alternatief?”.

Na mijn opleiding als fysiotherapeut heb ik de 6 jarige osteopathie opleiding gevolgd in Antwerpen. Tijdens mijn opleiding heb ik mij 6 jaar extra verdiept in anatomie, neurologie, fysiologie enz. Ik ben verschillende keren op de snijzaal geweest, heb veel wetenschappelijk onderzoek gelezen en zelf wetenschappelijk onderzoek verricht. Ik heb me niet alleen verdiept in de spieren en botten maar ook in andere weefsels en organen zoals de werking van de organen, de bindweefselverbindingen en hoe een orgaan bepaalde fysieke klachten kan geven. Het lichaam is een werkend geheel en wanneer men uitsluitend kijkt naar spieren en botten geeft dit meestal geen compleet beeld. Voeding speelt hierin ook een belangrijke rol. Een slecht voedingspatroon kan namelijk ook zorgen voor o. a. ontstekingen, vermoeidheid en hoofdpijnklachten.

In mijn behandeling probeer ik al deze aspecten mee te nemen om tot een zo goed mogelijk behandelplan te komen. Ik wil mensen behandelen en vervolgens in beweging brengen zodat ze pijnvrij blijven en een actieve levensstijl kunnen behouden. Helaas wordt deze visie, tot verbazing van al mijn patiënten, in Nederland nog als alternatief gezien. In landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Amerika wordt osteopathie al wel erkend als reguliere zorg.

Spread the love