Onze darmen hebben veel belangrijke functies in ons lichaam maar welke rol spelen ze in chronische pijnklachten? Ze zorgen natuurlijk voor de vertering en de opname van voedingsstoffen uit ons voedsel, maar onze darmen hebben ook een belangrijke barrière functie. Ze zorgen er namelijk ook voor dat schadelijke stoffen niet makkelijk in onze bloedbaan terecht komen. Als deze barrière functie niet goed werkt (ook wel ‘leaky gut’ genoemd) kan dat veel negatieve gevolgen hebben voor het lichaam.
Als er ongewenste stoffen door onze darmwand en in onze bloedbaan terecht komen, wordt ons immuunsysteem geactiveerd. Deze reageert hierop middels een ontstekingsreactie, wat het lichaam zeer veel energie kost.
Barrière functie
Als de barrière functie van je darmen niet goed functioneert, moet het immuunsysteem constant reageren en zal er voortdurend een milde ontstekingsreactie zijn in het lichaam. Een immuunsysteem dat voortdurend ‘aan’ staat vreet ontzettend veel energie. Dit kan leiden tot voor je gevoel onverklaarbare vermoeidheidsklachten. Omdat het immuunsysteem een topprioriteit heeft in je lichaam zullen andere systemen minder van de beschikbare energie krijgen. Denk onder andere aan organen maar ook aan spieren en bindweefsel. Als er in je lichaam een voortdurende milde ontsteking is, gaat je lichaam eiwitten plunderen uit spieren en bindweefsel, zij worden de donoren van het immuunsysteem. Dit kan de reden zijn waarom chronische peesklachten maar niet willen herstellen (denk aan tennisellebogen, frozen shoulders, hielspoor etc.). Ook kan dit hoofdpijnklachten geven.
Levensstijl
In de westerse maatschappij zijn wij gewend om de hele dag door te eten en relatief weinig te bewegen. Dit zorgt ervoor dat je darmen de hele dag door aan het verteren zijn en in het geval van slecht functionerende darmen je immuunsysteem overuren draait. In zo’n geval is het goed om je darmen (en daarmee immuunsysteem) regelmatig pauze te geven. Dit kan door bijvoorbeeld af en toe het ontbijt over te slaan en pas rond 11 à 12 uur te beginnen met eten. Een eetpatroon waarbij sprake is van korte periodes van vasten (14 tot 16 uur per dag) noemen we intermittent fasting. Zo hoeft het immuunsysteem even niet te reageren en komen de darmen tot rust.
Chronische pijnklachten
Als osteopaat onderzoeken we bij iedere klacht het gehele lichaam. Bij chronische pijnklachten onderzoeken we als eerste spier- en bindweefselspanningen, verminderde bewegelijkheid in gewrichten, de belastbaarheid en iemands pijnbeleving. Maar de darmen kunnen hierin ook een hele belangrijke rol spelen en worden daarom regelmatig meegenomen in het behandelplan.
Herkent u zichzelf hierin, heeft u vergelijkbare klachten? Neem contact op via bob@osteopathievandenenden.nl
Mijn osteopathiepraktijk is gevestigd in Helmond.
