Wat is osteopathie?

Wat is osteopathie? Osteopathie is een manuele behandelmethode waarbij het lichaam als geheel wordt onderzocht. In een osteopathische praktijk wordt  niet alleen gekeken naar de plek waar de pijn zit, maar ook waar de pijn vandaan komt en hoe deze in stand wordt gehouden. Na de diagnose wordt hiernaar behandeld.   

Beweging

Een osteopaat is gericht op het behandelen van bewegingsbeperkingen in gewrichten, spieren en bindweefsel (fascia). In het menselijk lichaam staat alles in relatie tot elkaar. Door middel van fascia worden gewrichten, spieren en organen met elkaar verbonden. ‘Simpele’ bewegingen in het dagelijks leven zijn daarom vaak al heel complex op spier- of fasciaal niveau.

Ademhaling

 Een mooi voorbeeld hiervan is de ademhaling.

  • Inademen vindt voornamelijk plaats door middel van de middenrifspier. Het middenrif zit vast aan de onderste ribben en aan de onderrugwervels en is verbonden met andere spieren in de onderrug. Een gespannen middenrif kan via deze weg dus onderrugklachten geven.
  • Het middenrif wordt aangestuurd door een zenuw die vanuit de nek komt (de nervus phrenicus). Een gespannen middenrif kan via deze weg ook een uitstralende pijn geven in de nek.
  • Ook de maag is via bindweefsel verbonden aan het middenrif. Een irritatie van de maag kan het middenrif beïnvloeden en vervolgens leiden tot bovengenoemde nek- en rugklachten.

Er zijn zeer veel oorzaak-gevolgketens die klachten kunnen veroorzaken zonder dat de oorzaak direct duidelijk is. Het is de taak van de osteopaat om de oorzaak te vinden en vervolgens te behandelen.

Osteopathie

Osteopathie is gebaseerd op principes uit de anatomie, fysiologie, neurologie en embryologie. Een osteopaat is opgeleid in het herkennen van de locatie van bewegingsbeperkingen en pijn en de invloed van deze beperking op andere lichamelijke structuren. Omdat een osteopaat is opgeleid om naar het hele plaatje te kijken, kan het zijn dat een osteopaat een oplossing vindt voor bepaalde klachten waar dat andere behandelaars niet lukt. Een osteopaat is geen vervanging van een huisarts of specialist, maar werkt juist samen. Als het nodig is, verwijst een osteopaat altijd door en communiceert met andere behandelaars.