5 redenen waarom je middenrif de oorzaak van rugklachten kan zijn

Rugklachten is een veelvoorkomende klacht, die ik als osteopaat vaak behandel. Rugklachten kunnen heel wisselend zijn, maar een spier die hier vaak betrokken bij is, is die van het middenrif. In deze blog vijf redenen waarom deze spier zo belangrijk is.

1.Anatomisch

De middenrifspier zit vast aan de onderrug en aan de onderste ribben. De functie van het middenrif is het uitzetten van de onderste ribben zodat inademen mogelijk wordt. Veel spierspanning of het minder goed functioneren van het middenrif kan, omdat het vast zit aan de onderrug, zorgen voor rugklachten of rugstijfheid.

Een andere belangrijke functie van het middenrif is het stabiliseren van de onderrug. Als het in je rug geschoten is of als je pijn  in je rug hebt, wil je lichaam automatisch je rug “beschermen”. Verschillende spieren verstijven om meer stabiliteit te garanderen in je onderrug. Door de stabiliserende functie van het middenrif zal dit een van de eerste spieren zijn die reflexmatig gaat “verkrampen”.

2. Doorbloeding

Als we denken aan herstel na een blessure, denken we aan doorbloeding. Het verbeteren van de doorbloeding heeft altijd een positief effect op rugklachten. Denk bijvoorbeeld aan beweging (wandelen/fietsen). Dat verbetert de doorbloeding en is noodzakelijk voor het herstel van iedere vorm van fysieke klachten.

Het middenrif speelt een grote rol in de doorbloeding. Het hart is natuurlijk de motor van de doorbloeding en pompt het bloed door je lichaam. Het hart ligt op het middenrif en is door bindweefsel aan het middenrif verbonden. Het middenrif zorgt ervoor dat met inademen de ribben zich uitzetten waardoor de longen zich met zuurstof kunnen vullen. Maar het uitzetten van de ribben heeft ook een functie voor de doorbloeding. Door het behandelen of oefeningen van het middenrif verbeter je de doorbloeding naar de onderrug waardoor je sneller herstelt.

3. Het lymfesysteem

De lymfe wordt niet vaak als reden opgegeven voor rugklachten. Maar het speelt wel degelijk een belangrijke rol in chronische klachten. De lymfe is het drainagesysteem van het lichaam, oftewel de afvoer. Zit de afvoer verstopt en werkt het minder goed (ook wel stagnatie genoemd) dan zullen “afvalstoffen” minder goed afgevoerd worden. Bij een ophoping van afvalstoffen en ontstekingsmediatoren zullen ontstekingen in je lichaam minder goed herstellen, wat klachten in stand kan houden.

De meeste lymfeknopen liggen in de buik, onder het middenrif. Beweging zorgt voor een activatie van de lymfe en dus voor een betere afvoer van “afvalstoffen”. Door het constant uitzetten van de ribben tijdens het ademhalen, vindt er constant beweging plaats in je buik. Zo beweegt een nier, door middel van de ademhaling,  wel 600 meter op een dag.

Is er een verminderde functie van je middenrif à zal er minder beweging in je buik zijn à dat zorgt voor stagnatie van lymfevloeistof (een verminderde afvoer), afvalstoffen worden minder goed afgevoerd à dat kan de rugklachten in stand houden.

4.Organen

Er zijn veel organen die direct verbonden zijn aan het middenrif. Boven het middenrif zitten de longen en het hart vast aan het middenrif. Onder het middenrif vind je de maag, lever, galblaas, darmen en nieren. Door middel van bindweefsel zitten deze organen vast aan het middenrif. Problemen met deze organen, bijvoorbeeld maagontstekingen, darmklachten, nierstenen en galblaasontsteking, kunnen doordat ze anatomische met elkaar verbonden zijn ook zorgen voor problemen ter hoogte van het middenrif. Dat geeft een chronische spanning op het middenrif wat rugklachten kunnen veroorzaken.

5. Stress

Langdurige stress kan veel verschillende klachten veroorzaken, waaronder spanning in de spieren en rugklachten. Een verklaring voor de verhoogde spierspanning is dat er bij overmatige stress een verminderde functie van het middenrif is. Stress kan ervoor zorgen dat we oppervlakkerig gaan ademen, Geen buikademhalingen, maar vanuit onze spieren in de nek. Door een verminderd gebruik van het middenrif en een verminderde expansie van de onderste ribben kan er een verhoogde spanning blijven op het middenrif.

Spread the love