Manipulaties

In mijn osteopathie praktijk in Helmond krijg ik regelmatig de vraag of ik even iemands nek of rug kan ‘kraken’, ook wel manipuleren genoemd. Dat kan, maar wat gebeurt er nou eigenlijk ?

Voordat een ruggenwervel gemanipuleerd wordt, gaan we eerst kijken of een wervel ‘geblokkeerd’ is of ‘vast’ zit. Aan de ruggenwervels zitten kleine gewrichtjes, dit maakt je rug beweeglijk. Bij een geblokkeerde wervel zit de bijbehorende (multifidi) spier zo gespannen om dit gewricht, dat je daar een verminderde bewegelijkheid hebt, oftewel je rug voelt stijf.

Bij een manipulatie geven we een kleine, korte impuls op het gewricht. Hierbij wordt de zenuw in het desbetreffende gewrichtje geprikkeld. Deze zenuw geeft de impuls door aan het ruggenmerg, wat op zijn beurt informatie doorstuurt naar de gespannen spier die om het gewrichtje van de wervel zit. De gespannen spier ontspant hierdoor en zorgt ervoor dat er weer meer bewegelijkheid is in de rug. De rug voelt vaak losser en mobieler. Nu is het belangrijk om gebruik te maken van deze vernieuwde mobiliteit en te gaan bewegen om te zorgen dat het los blijft!

Bij de manipulaties worden geen wervels recht gezet. Een manipulatie is een neurologische prikkel welke zorgt voor een ontspanning in de spier, wat de bewegelijkheid hersteld. Het krakende geluid is een bijkomstigheid die voortkomt uit een gasbelletje wat ontsnapt uit het gewricht.

Spread the love