Osteopathie bij baby’s

Osteopathie wordt al jaren ingezet bij de behandeling van baby’s en wint de laatste jaren steeds meer aan populariteit in Nederland door de goede resultaten die hiermee geboekt worden. Wat voor klachten wij behandelen en hoe baby’s hierbij gebaat zijn lees je hieronder.

De bevalling is een zeer heftige gebeurtenis voor zowel moeder als kind. Tijdens de bevalling komen er grote krachten op het nog ongeboren kind te staan en hoewel een vrouwenlichaam en het schedel van een kind in principe gemaakt zijn voor deze gebeurtenis, verloopt niet elke bevalling even soepel. Direct na de bevalling en in de weken tot maanden na de bevalling kunnen problemen tot uiting komen. Zo kan er bijvoorbeeld een voorkeurshouding ontstaan, of kan er al meteen maag/darm problematiek zijn (met overstrekken etc.) wat zich uit in een onrustige baby of een huilbaby. Dit leidt ook vaak tot slecht slapen van de baby en daarmee vanzelfsprekend ook de ouders.

In het osteopathisch onderzoek gaan we bij iedere klacht het gehele lichaam van de baby af:

  • Het bekken: Het bekken is aan beide kanten een aanhechtingsplaats voor de dikke darm (via het bindweefsel). Spanning in de bekkenregio kan een oorzaak zijn voor de darmkrampjes van uw baby. Deze spanning is middels zachte technieken makkelijk te verhelpen en resulteert vaak na enkele behandelingen al in een rustigere baby.
  • Het middenrifje: Veel spanning op het middenrif speelt een belangrijke rol bij maagklachten, maagzuur, reflux, hikken en darmklachten. Dit komt door de bindweefselverbinding van de maag met het middenrif. Door bijvoorbeeld een voorkeurshouding kan het zijn dat er meer spanning op de linker of rechter zijde van het lichaam komt. Dit zorgt voor een verminderde uitzetting (expansie) van de onderste ribben wat uiteindelijk zorgt voor meer en langdurigere spanning op de maag. Door het ‘losmaken’ van deze voorkeurshouding, verdwijnen vaak ook de maag-/darmklachten.
  • Het nekje: Bij een moeizame bevalling kan het zijn dat er veel druk komt te staan op de schedel en het nekje van de baby. Dit kan ervoor zorgen dat de baby zijn of haar hoofdje niet goed naar een kant kan draaien. In de nek zitten veel belangrijke zenuwstructuren, bijvoorbeeld de nervus vagus. Dit is de zenuw die onder anderen de maag en darmen aanstuurt. Door een voorkeurshouding/ verminderde mobiliteit van het nekje kan deze zenuw op deze plek overprikkeld worden en kan dit aanleiding zijn voor buikpijnklachten. Aan de schedel en het nekje besteden we vaak wat extra aandacht, omdat uit de praktijk blijkt dat veel klachten hier vandaan komen. Dit gebeurt altijd met hele zachte technieken, er wordt nooit maar dan ook nooit ‘gekraakt’ bij een baby!

De behandeling bestaat uitsluitend uit hele zachte technieken die absoluut niet pijnlijk of gevaarlijk zijn voor uw baby’tje. De technieken zijn bedoeld om op een zachte manier de bindweefselspanning te verminderen op de desbetreffende gebieden. Voor een osteopathie behandeling kunt u een afspraak maken bij mij op de praktijk in Helmond.

Spread the love