Osteopathie is eigenlijk alles behalve ‘vaag’ of ‘zweverig’ en legt juist hele directe verbanden. Een mooi voorbeeld is ‘rugpijn die vanuit de darmen komen’. Hoe kunnen de darmen de oorzaak zijn voor onderrug klachten? Dat leg ik hieronder uit.

Psoas

In het plaatje zie je twee spieren. De psoas, deze spier zit vast aan al de onderrug wervels (zie ook eerdere posts) en aan de andere kant aan de heup. De iliacus begint aan de bekkenrand en zit samen met de psoas ook vast aan de heup. Deze twee spieren samen noem je ook wel de iliapsoas. Op het plaatje zie je ook het eerste deel van de dikke darm (ook wel ceacum genoemd), dit deel van de dikke darm staat direct in relatie met de iliapsoas. De dikke darm en de ilapsoas zijn met bindweefsel (fascia) verbonden aan elkaar. Het bindweefsel bestaat uit verschillende lagen zodat er beweging plaats kan vinden tussen de darm en de spieren.

Oorzaak van rugklachten

In geval van een (lichte) ontsteking van dit gedeelte van de darm of na bijvoorbeeld een blinde darm operatie, kan het bindweefsel tussen de darm en de iliapsoas gaan verkleven (fibrosis). In een normaal functionerend lichaam zie je dat er beweging is van de darm ten op zichte van deze spier, maar in het bovengenoemde geval bewegen deze structuren niet meer ten opzichte van elkaar. De verschillende lagen bindweefsel zijn verkleefd. Dit zorgt voor veel spanning in dit gebied, de spier zal chronisch onder spanning blijven staan. Bindweefsel reageert heftig op ontstekingen en bevat de meeste pijnreceptoren. Bij een ontsteking komen er stoffen vrij waardoor de pijn receptoren nog sensitiever worden en dus nog meer pijn zullen geven.

 

Als osteopaat zijn wij getraind om deze bindweefsel spanning te verminderen, zodat de spier eindelijk kan ontspannen en de rugklachten zullen verminderen. Mijn osteopathiepraktijk is gevestigd in Helmond.

Spread the love